Cursus gebarentaal volgen

Cursus gebarentaal volgen

Steeds meer mensen gaan een cursus gebarentaal volgen zodat zij beter met dove en slechthorende mensen kunnen communiceren. Binnen verschillende werkvelden kun je met dove en slechthorende mensen in aanraking komen. Dit kan zijn omdat je werkzaam bent als leraar of omdat je werkzaam bent als verpleegkundig. Ook kan dit zijn omdat je werkzaam bent als vluchtelingenwerker. Ook vluchtelingen kunnen doof of slechthorend zijn. Daarnaast kun je natuurlijk ook een cursus gebarentaal volgen omdat je dove of slechthorende collega’s, familie of vrienden hebt.

Waar kun je een cursus gebarentaal volgen?

Er zijn verschillende opleidingsinstituten waarbij je een cursus gebarentaal kunt volgen. Je kunt zo’n cursus volgen in je eigen tempo, maar ook klassikaal. Welke studievorm het beste bij jou past, is afhankelijk van je eigen wensen en behoeften. Studeren op je eigen tempo heeft als voordeel dat je altijd kunt leren op het moment dat het jou uitkomt. En klassikaal een cursus gebarentaal volgen heeft als voordeel dat je de gebarentaal in real life kunt leren. Het face to face leren is namelijk heel anders dan het leren vanachter een computerscherm. Vaak duurt een cursus gebarentaal maar een aantal maanden. Hierdoor ben je dus in een vrij korte tijd in staat om te communiceren met dove en slechthorende mensen.

De Nederlandse gebarentaal

Gebarentaal is een taal die niet in ieder land hetzelfde is. De Nederlandse gebarentaal is de gebarentaal die in Nederland gebruikt wordt. Deze gebarentaal heeft een eigen woordenschat en een eigen grammatica. Wanneer je vaak in aanraking komt met anderstaligen, is het mogelijk dat zij de gebarentaal die jij kent niet begrijpen. Om deze reden kun je ook een cursus gebarentaal voor anderstaligen volgen. Zo kun je een cursus Arabische gebarentaal volgen of een cursus Vlaamse gebarentaal. Het is immers wel belangrijk dat je tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden kunt communiceren met je doelgroep.

Communiceren

Wanneer je wilt leren communiceren met doven en slechthorende, is het aan te raden om een cursus gebarentaal te volgen. Daarnaast is het ook mogelijk dat je op een bepaald moment in je leven zelf doof of slechthorend wordt. Ook dan kan een cursus gebarentaal je een uitkomst bieden. Tijdens een cursus gebarentaal leer je woorden verduidelijken op een visuele manier. Wanneer jij zelf doof of slechthorend bent, of één van je familieleden, bestaat de kans dat een vergoeding kunt krijgen voor het volgen van een cursus gebarentaal.

Een vergoeding

Van veel zorgverzekeraars kun je een vergoeding krijgen op het moment dat je een cursus gebarentaal gaat volgen. Hierdoor hoef je dus niet de hele cursus gebarentaal zelf te bekostigen. Indien je voor het uitvoeren van je werkzaamheden een cursus gebarentaal moet volgen, is het mogelijk dat je de cursus betaald wordt door je werkgever. Een cursus gebarentaal volgen kan dus van belang zijn voor zowel je privéleven als voor het uitvoeren van je werkzaamheden. Daarnaast kan het volgen van zo’n cursus natuurlijk nooit kwaad. Iedereen komt vroeg of laat een keer in aanraking met iemand die doof of slechthorend is, waarbij het belangrijk kan zijn om goed te kunnen communiceren.