Een opvoed coach

Een opvoed coach

Als opvoed coach begeleidt je ouders bij allerlei opvoedkundige aspecten. Je helpt gezinnen waarvan de ouders vragen hebben over de opvoeding van hun kinderen, of ouders die problemen ondervinden bij het opvoeden van hun kinderen. Wanneer jij mensen wilt begeleiden en over voldoende kennis van pedagogiek beschikt, omdat je bijvoorbeeld een studie pedagogiek hebt gevolgd, kun je het eens overwegen om aan de slag te gaan als opvoed coach. Een opvoed coach kan namelijk voor veel gezinnen een grote betekenis hebben.

 

Grote betekenis

Als opvoed coach vervul je vaak een belangrijke en waardevolle rol binnen allerlei gezinnen. Dit kunnen buitenlandse gezinnen, maar ook Nederlandse gezinnen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een gezin wat gevlucht is uit Iran vragen heeft over de opvoeding van hun kinderen. Dit omdat zij worstelen met de traumatische ervaringen die zij hebben meegemaakt en omdat zij moeite hebben met de Nederlandse opvoedkundige waarden en normen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom ouders op zoek gaan naar opvoed coach.

 

Verschillende redenen

Het kan voor ouders om verschillende redenen van belang zijn om op zoek te gaan naar een opvoedcoach. Soms willen ouders alleen maar de bevestiging van jou als opvoed coach over de manier waarop zij hun kinderen opvoeden. Maar het is ook mogelijk dat ouders op zoek zijn naar een andere aanpak voor het opvoeden van hun kinderen. Daarnaast is het ook mogelijk dat ouders vragen hebben over de ontwikkeling en het gedrag van hun kinderen. Als opvoed coach kun je ouders bij verschillende vraagstukken met betrekking tot de opvoeding de helpende hand bieden.

 

Hoe ga je te werk?

Op het moment dat je als opvoed coach terecht komt bij een gezin, zal je eerst starten met het in kaart brengen van de verschillende hulpvragen die het gezin heeft. Vervolgens beoordeel je of het geven van voldoende handvatten voldoende is, of dat er meer begeleiding nodig is. Aan de hand hiervan stel je een plan op. Soms kan één gesprek met een gezin namelijk al voldoende zijn om een gezin de juiste ondersteuning te bieden. Ook kan het zijn dat je als opvoed coach terecht komt bij een gezin waarbij de gezinssituatie beoordeelt wordt. De werkzaamheden die je uitvoert als opvoed coach kunnen heel divers zijn.

Ouders kiezen zelf

Het is belangrijk om te weten dat je als opvoed coach vaak zelf door de ouders van een bepaald gezin wordt ingeschakeld. Daarnaast kunnen ouders in de meeste gevallen zelf bepalen hoeveel gesprekken ze met jou als opvoed coach willen. Het is vervolgens aan jou om te beoordelen of de wensen van de ouders ook reëel zijn. Je kunt namelijk altijd met de ouders in gesprek gaan over het aantal gesprekken wat volgens jou gevoerd moet worden. Het is namelijk mogelijk dat ouders denken dat één gesprek voldoende is, maar dat jij van mening bent dat er meerdere gesprekken nodig zijn.

Aan de slag als opvoed coach

Je kunt niet zomaar aan de slag als opvoed coach. Het is belangrijk dat je eerst een specifieke opleiding of cursus tot opvoed coach volgt. Er zijn in Nederland verschillende opleidingsinstituten waarbij je zo’n opleiding of cursus kunt volgen. Zo kun je onder andere een acht maanden durende opleiding tot opvoed coach volgen, waarbij je alle belangrijke aspecten van de opvoeding van kinderen leert. Ook leer je bij zo’n opleiding hoe je de juiste gesprekstechnieken in de verschillende situaties toepast. Wanneer je aan de slag gaat als opvoed coach, zal je merken dat veel gezinnen je dankbaar zullen zijn.